«Πείτε μου Λίγα Λόγια για Σας» Πως Απαντάμε;

Συγχαρητήρια! Μόλις σας τηλεφώνησαν από τη Χ εταιρεία και σας κάλεσαν σε συνέντευξη για τη θέση Ψ για την οποία είχατε στείλει το βιογραφικό σας σημείωμα την προηγούμενη εβδομάδα. Αφού λοιπόν ξεπεράσετε το πρώτο σοκ ζητωκραυγάζοντας  χαρούμενα, θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη συνέντευξη που θα ακολουθήσει.

Μία ερώτηση που σίγουρα θα σας κάνουν και που φαινομενικά δείχνει εύκολη είναι, «Πείτε μου λίγα λόγια για τον εαυτό σας». Και λέω φαινομενικά γιατί εν τέλει ίσως είναι και η πιο δύσκολη ερώτηση που κάνουν οι συνεντευξιαστές. Συνήθως, οι ερωτηθέντες πέφτουν στην παγίδα να αναπαράγουν ό,τι λέει το βιογραφικό τους και απαντούν σα να διηγούνται την αυτοβιογραφία τους.  Το κλειδί, ωστόσο, βρίσκετε σε μία καλά ‘στημένη’ απάντηση η οποία θα αναδείξει τους λόγους για τους οποίους ταιριάζετε με το προφίλ της συγκεκριμένης θέσης.

Προτείνω, ως εκ τούτου, να οργανώσετε την απάντησή σας χρησιμοποιώντας την εξής φόρμουλα: ΠΑΡΟΝ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ.
  1. Ξεκινήστε από το ΠΑΡΟΝ: παρουσιάσετε που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στην καριέρα σας.
  2. Συνεχίστε με το ΠΑΡΕΛΘΟΝ: μιλήσετε για τις έως τώρα εμπειρίες σας (τις σημαντικότερες όχι όλες) και για τις βασικές δεξιότητες που αποκομίσατε στην προηγούμενη δουλειά σας.
  3. Ολοκληρώσετε με το ΜΕΛΛΟΝ: αναφερθείτε στους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση. 
Σας ρωτούν, λοιπόν, «Πείτε μου λίγα λόγια για σας», θα μπορούσατε να απαντήσετε:

«Εργάζομαι στο τμήμα marketing της Χ (μεσαίου μεγέθους εταιρείας) όπου συμμετέχω στην ομάδα που χειρίζεται το μεγαλύτερο brand αυτή τη στιγμή της εταιρείας.  Πριν από αυτό εργαζόμουν σε μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών marketing στην οποία αποκόμισα μεγάλη εμπειρία, καθώς είχα να χειριστώ κατά μέσο όρο 10 λογαριασμούς πελατών το μήνα.  Και ενώ μου άρεσε πολύ αυτό που έκανα, θα ήθελα την ευκαιρία να εργαστώ σε μια μεγάλη εταιρεία όπου θα είμαι εξολοκλήρου υπεύθυνη για δικά μου brands…για αυτό ακριβώς το λόγο με ενδιαφέρει πολύ η θέση αυτή στην εταιρεία σας».

Εστιάσετε στις εμπειρίες και στις δεξιότητες που θα σχετίζονται με τη συγκεκριμένη θέση και την εταιρεία.  Μη διστάσετε να χαλαρώσετε και να μοιραστείτε σύντομες ‘ιστορίες’ ή επιτυχίες από τη μέχρι τώρα εργασιακή σας εμπειρία (με  συγκεκριμένα παραδείγματα).  Ο συνεντευξιαστής ήδη διαθέτει το βιογραφικό σας σημείωμα… στη συνέντευξη θέλει να ανακαλύψει περισσότερα αλλά και ‘ενδιαφέροντα’ πράγματα για σας.

Μαρία Μωραγιάννη

Σχόλια