Πώς να Διαχειριστείτε την Απώλεια της Εργασίας Σας

Πολλοί από μας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο να χάσουμε τη δουλειά μας, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική κρίση όπου ελάχιστες είναι οι ευκαιρίες για εργασία, και ο ανταγωνισμός για κάποια νέα θέση είναι πολύ σκληρός. Το πώς χειρίζεται κάποιος την κατάσταση από κει και πέρα μπορεί να αποβεί μοιραίο  για τη συνέχιση της καριέρας του ή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία ανασυγκρότησης δυνάμεων και εσωτερικής αναδιάρθρωσης.   Παραθέτω μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να χειριστεί καλύτερα μια απόλυση σε συναισθηματικό, οικονομικό και κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο. 
  • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ: Μία απόλυση προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα ξεκινώντας συνήθως από οργή, δυσπιστία και φτάνοντας στην αίσθηση αδικίας.  Είναι ανθρώπινο να νοιώθει κανείς έτσι, ωστόσο είναι προτιμότερο να παραμείνουμε επαγγελματίες και να μην αφήσουμε τα συναισθήματα αυτά να μας αποπροσανατολίσουν.Αποχωρήστε με το κεφάλι ψηλά και αφήστε πίσω σας καλή εντύπωση.  Ευχαριστήστε και αποχαιρετήσετε τη διοίκηση και τους συναδέλφους σας.  Κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να χρειαστείτε συστατική επιστολή ή να συνεργαστείτε με πρώην διευθυντή σας σε άλλη εταιρεία.  Οπότε παραμείνετε ψύχραιμοι.


  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ:  Για τους περισσότερους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, το οικονομικό πρόβλημα που προκύπτει είναι το πιο σημαντικό. Φτιάξτε ένα πλάνο εξόδων και σκεφτείτε για πόσο καιρό μπορείτε να αντλείτε χρήματα από την αποταμίευσή σας. Το να έχετε έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό θα σας απαλλάξει από το άγχος των οικονομικών πιέσεων και έτσι θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε περισσότερο στην αναζήτηση μιας καινούριας εργασίας.  Ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας που θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση στέγης, διατροφής και υγείας.  Μη ντραπείτε ν’απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.  Και τέλος, είναι πολύ σημαντικό όταν λήξει η συνεργασία σας με κάποια εταιρεία ή εργοδότη, να μην υπογράψετε κανένα έγγραφο χωρίς να το έχετε διαβάσει προσεκτικά.


  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ:  Όταν χάνει κανείς τη δουλειά του, του δίνεται η ευκαιρία να δει τι ακριβώς έχει κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα του, να σκεφτεί ένα-ένα τα βήματά του και στη συνέχεια να σχεδιάσει πιο στρατηγικά τα επόμενα.  Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναθεωρήστε τις σχέσεις σας με συναδέλφους και εργοδότες σας και να προχωρήστε σε αλλαγές.  Αναρωτηθείτε, λοιπόν,  για ποιό λόγο σας απέλυσαν. Μήπως η εταιρεία σας ήταν υποχρεωμένη να μειώσει το προσωπικό λόγο οικονομικών δυσκολιών ; Mήπως έχετε κάποιο μερίδιο ευθύνης; Μόλις αναγνωρίσετε τα αίτια της απόλυσης θα μπορέσετε να αλλάξτε κάποιες συμπεριφορές και συνήθειες.  Μάθετε από το παρελθόν για να είστε πιο επιτυχημένοι στο μέλλον.  
Αυτή η περίοδος θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για να αποκτήσετε κάποιες καινούριες δεξιότητες, να παρακολουθήστε ένα σεμινάριο, να εγγραφείτε σε κάποιο μαθήμα ή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παράδειγμα. Αν δεν σας το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, δείτε εάν ο δήμος σας ή κάποιος τοπικός φορέας προσφέρει δωρεάν ή χαμηλού κόστους επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενό σας.

Ως γνωστόν, όταν μία πόρτα κλείνει, ανοίγει κάποια άλλη… ίσως, λοιπόν, έφτασε η στιγμή να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήστε μία δική σας δουλειά, να προσφέρετε τις συμβουλευτικές σας υπηρεσίες ως management consultant, ή executive coach εάν διαθέτετε εμπειρία και κατάρτιση.

Θα μπορούσατε επίσης να διευρύνεται την αναζήτησή σας για καινούρια δουλειά σε  νέους  κλάδους και τομείς απασχόλησης.  Να είστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες και προπαντώς να είστε ευέλικτοι.  Εάν επιθυμείτε να αλλάξετε εντελώς το αντικείμενο απασχόλησής σας, τότε ίσως είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία του χώρου (σύμβουλος καριέρας).

Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσετε το δίκτυο των επαφών σας: παλιοί συνάδελφοι, προμηθευτές, συνεργάτες.  Χρησιμοποιήστε τα γνωστά ηλεκτρονικά μέσα διαδικτύωσης (LinkedIn, Twitter, Xing κα.) για να προωθήστε το προφίλ σας στην αγορά. Αυτή είναι η περίοδος που πρέπει να εστιάσετε στη βελτίωση των δεξιοτήτων και ταλέντων σας.  Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας και προωθήστε τον εαυτό σας.  Μία απόλυση είναι αδιαμφισβήτητα οδυνηρή, όμως, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα σας και μπορεί να σας βελτιώσει ως επαγγελματία.  Να είστε προετοιμασμένοι για τις νέες προκλήσεις και πάντα να προσπαθείτε να φτάσετε τους στόχος που έχετε θέσει.



Μαρία Μωραγιάννη
Ελεύθερος Τύπος 2009

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άλλη μία επιτυχημένη προσέγγιση σε ένα επίκαιρο θέμα, που υπογραμμίζει πως με ψυχραιμία, μεθοδικότητα και διαύγεια, μπορούμε να εντοπίσουμε ή και να δημιουργήσουμε ακόμα επιλογές-συχνά όταν το παιχνίδι μοιάζει χαμένο. Ιδιαίτερα μου αρέσει η προτροπή σας να μην υπερισχύσει η περηφάνια, να διεκδικήσουμε μερίδιο ευθύνης, και να διατηρήσουμε τον επαγγελματισμό μας. Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε το επόμενο.