Βρείτε το…. Μέντορά Σας

Είναι σύνηθες κάποια στιγμή στην καριέρα μας να νοιώθουμε εγκλωβισμένοι, ότι δε μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και γενικότερα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επαγγελματικό αδιέξοδο.  Εάν νοιώθουμε έτσι λόγω  έλλειψης κινήτρων, τότε πιθανόν να μας βοηθήσει η αναζήτηση ενός μέντορα καριέρας (career mentor).  Τι ακριβώς κάνει ένας τέτοιος μέντορας; Είναι ένας αμερόληπτος σύμβουλος στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία. 

Οι καλύτεροι μέντορες είναι εκείνοι που προέρχονται από τον ίδιο χώρο με μας γιατί έτσι μπορούν και δίνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές συμβουλές.  Ο κατάλληλος μέντορας θα πρέπει επίσης να διαθέτει περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες  από μας για να διευρύνει τα σχέδιά μας και να υποστηρίξει τα επόμενα επαγγελματικά μας βήματα.  Διαθέτει κυρίως τη ‘σοφία’ που μόνο η εμπειρία παρέχει. 

Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν μέντορα είτε ψάχνετε για δουλειά είτε ήδη εργάζεστε.   Στην περίπτωση που έχετε δουλειά, ο μέντορας θα σας βοηθήσει να κάνετε το επόμενο βήμα στην καριέρα σας.  Παρόλο που είναι βολικό να ζητήστε από το διευθυντή σας να αναλάβει αυτό το ρόλο, θα πρότεινα να το αποφύγετε γιατί πιθανόν να υπάρχει σύγκρουση επαγγελματικών στόχων και προτεραιοτήτων.  Μία πιο σωστή επιλογή θα ήταν να διαλέξετε κάποιον που κατέχει υψηλόβαθμη θέση στην εταιρεία σας ή, ακόμα καλύτερα, κάποιον εκτός εταιρείας που όμως να προέρχεται από τον ίδιο χώρο (απλά  προσέξτε, για ευνόητους λόγους, να μην εργάζεται σε ανταγωνιστική εταιρεία).

Στην περίπτωση που απευθυνθείτε σε μέντορα για να σας βοηθήσει με την αναζήτηση μιας δουλειάς, θα πρέπει να σας προετοιμάσει για μέλλουσες συνεντεύξεις, να αξιολογήσει το βιογραφικό σας και γενικότερα να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για το πού και πώς θα πρέπει να κινηθείτε στην αγορά που σας ενδιαφέρει .  Λάβετε υπόψιν ότι δεν είναι δουλειά του μέντορα να σας βρει δουλειά… η «δουλειά» του είναι να σας ακούει  και να σας συμβουλεύει συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των επαγγελματικών σας στόχων.
                                                  
Βεβαιωθείτε, πάντως, ότι ο μέντορας που θα επιλέξετε είναι κάποιος που σέβεστε τη γνώμη του και λειτουργεί ως πρότυπο για εσάς . Γιατί στην αντίθετη περίπτωση,  δεν θα ακούσετε τι έχει να σας πει και δεν πρόκειται να ενστερνιστείτε  καμία του συμβουλή και προτροπή. 

Η σχέση, πάντως, που αναπτύσσεται μεταξύ σας (μέντορα και καθοδηγούμενου) έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και για τους δύο.  Από τη μία, εσείς λαμβάνετε πολύτιμη καθοδήγηση και  συμβουλές για σημαντικές αποφάσεις  που αφορούν την επαγγελματική σας εξέλιξη.  Επιπλέον, μπορείτε να έχετε και άλλα οφέλη όπως προσκλήσεις σε διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, διεύρυνση του κύκλου των επαφών σας κ.α.   Από την άλλη πλευρά,  ο μέντορας έχει την ευκαιρία να εξασκήσει και να αναπτύξει τις ηγετικές του ικανότητες.

Το να βρείτε έναν μέντορα ίσως να είναι ό,τι καλύτερο χρειάζεστε αυτή τη στιγμή στην καριέρα σας ώστε να σας βοηθήσει να κάνετε το επόμενο βήμα.  Πάντως όλο και περισσότερο συνηθίζεται στο χώρο εργασίας η αναζήτηση «επαγγελματικής βοήθειας», καθώς οι απαιτήσεις και το άγχος έχουν αυξηθεί αλλά και κυρίως γιατί ο  ανταγωνισμός είναι σκληρότερος από ποτέ.

Όπως προαναφέραμε, βοηθάει να σέβεστε το μέντορά σας . Δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι φίλος σας διότι οι συμβουλές ενός φίλου μπορεί να μην είναι πάντοτε αντικειμενικές λόγω της προσωπικής σχέσης που έχετε μαζί του.

Ένας μέντορας καριέρας θα αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο εργαλείο για την περαιτέρω επαγγελματική σας ανάπτυξη.  Τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη θα κολακευτούν εάν τους προσεγγίσετε για να γίνουν μέντορας σας.  Το πιο πιθανό είναι ότι και εκείνοι κάποιον είχαν που τους βοήθησε να φτάσουν εκεί που βρίσκονται σήμερα. 

‘Όταν, λοιπόν,  και εσείς εξελιχθείτε και ανεβείτε στα ψηλότερα σκαλοπάτια της καριέρας σας, μην ξεχάσετε να ανταποδώσετε το «δώρο» αυτό που σας έκαναν με το να γίνετε με τη σειρά σας μέντορας σε κάποιο νέο στέλεχος και να το βοηθήσετε να πετύχει τους επαγγελματικούς του στόχους.


Μαρία Μωραγιάννη
Skywalker 2010

Σχόλια

Ο χρήστης eirini georgiou είπε…
Το θεωρώ μεγάλη τύχη να βρεις τον μέντορά σου νωρίς στη ζωή σου. Βέβαια, σκέφτομαι, ακόμα κι αυτόν κάποια στιγμή θα πρέπει να τον αφήσεις πίσω σου αν θες να εξελιχθείς...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πιστεύω πως σύντομα θα πρέπει να διευκρινιστεί στην αγορά η διαφορά μεταξύ μέντορα (δηλαδή κάποιου στελέχους με περισσότερη πείρα που προέρχεται από τον ίδιο χώρο και στοχευμένα αναπτύσσει με βάση το αντικείμενο της εργασίας) και του career coach (δηλαδή αυτού που αναπτύσσει με βάση τη πορεία-διαδικασία καριέρας, όπως εσείς). Ο όρος career mentor, κατά τη γνώμη μου θα περισσέψει…ευχαριστούμε για το άρθρο σας και περιμένουμε ακόμα βαθύτερη ανάλυση επί του θέματος.