Πίσω στα Θρανία για να Γίνετε Πιο Ανταγωνιστικοί στην Καριέρα Σας!

Ψάχνετε για δουλειά; Σας παραθέτω μία  εναλλακτική πρόταση... επιστρέψτε στο σχολείο!  Πριν απορρίψετε κατηγορηματικά την πρότασή μου, σκεφτείτε το εξής:  η απόκτηση πρώτου πτυχίου δεν αποτελεί πλέον πανάκεια στη σημερινή εποχή. Τουναντίον, για να μπείτε στην αγορά εργασίας σήμερα το ελάχιστο που χρειάζεται είναι ένα πτυχίο. Οι περισσότερες διοικητικές θέσεις ζητούν και ένα ΜΒΑ, ενώ οι υψηλόβαθμες σχεδόν το απαιτούν.  Σε μερικά χρόνια, μάλιστα, το μεταπτυχιακό θα θεωρείται δεδομένο και δίχως αυτό, δεν θα είστε ανταγωνιστικοί. 

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα πτυχίο και είστε άνεργοι. Το πιθανότερο είναι να σας χρειαστούν 6-12 μήνες (ή και περισσότερο) μέχρι να βρείτε την επόμενή σας δουλειά, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν το επίπεδο της θέσης που αναζητάτε αλλά και την ηλικία σας. Κάποια πιθανή αργοπορία στην εύρεση θέσης, δε σημαίνει, ωστόσο, ότι οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας ή δεξιοτήτων. Αντιθέτως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αγορά αυτή τη στιγμή είναι άκρως ανταγωνιστική γιατί έχει κατακλειστεί από ικανά στελέχη που πλεονάζουν.

Ας βγούμε από την οπτική του ατόμου που αναζητά εργασία και ας υποθέσουμε ότι διευθύνουμε μια εταιρεία. Αν έχουμε ένα προϊόν (εσείς) και τα προϊόντα των ανταγωνιστών μας
 (όλοι όσοι αναζητούν δουλειά) έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά (εμπειρία και δεξιότητες), οπότε υπάρχει πληθώρα ανταγωνιστών, τί θα συμβεί στην αγορά; 1) Η τιμή του προϊόντος μας (ο μισθός σας) θα πέσει (και αυτό συμβαίνει) ή 2) Θα μας πάρει αρκετό χρόνο να πουλήσουμε το προϊόν μας γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.  Άρα, θα έχουμε δύο επιλογές: είτε να βελτιώσουμε το προϊόν για να το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό, με νέες προδιαγραφές και δυνατότητες (ουσιαστικά να επαναπροσδιορίσετε τον εαυτό σας), είτε να μειώσουμε την τιμή του χωρίς να το βελτιώσουμε.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με την καριέρα σας.  Πουλάτε ένα προϊόν και το προϊόν είστε εσείς.  Εάν έχετε ανταγωνιστικές δεξιότητες, είστε σε πλεονεκτική θέση, εάν όχι, τότε δεν διαφοροποιείστε από τους υπόλοιπους υποψηφίους.  Oι άνθρωποι, βέβαια, δεν είναι προϊόντα μιας και το ταλέντο και οι ικανότητές τους αποτελούν τα πιο σημαντικά κεφάλαια μιας επιχείρησης, αλλά ας δεχτούμε την απλοποίηση προς χάριν της ανάλυσης.

Εάν τώρα αποφασίσετε να επιστρέψετε στα θρανία, μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα ΜΒΑ (ή κάποιο άλλο μεταπτυχιακό) σε ένα χρόνο ή και δύο το πολύ. ΄Ετσι, θα έχετε προσθέσει έναν ανταγωνιστικό τίτλο σπουδών στο βιογραφικό σας, θα έχετε φρεσκάρει τις γνώσεις σας και το κυριότερο, θα έχετε διευρύνει τον κύκλο επαφών σας. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι μία κοινωνικά αποδεκτή μορφή ανεργίας.  Θέλω να πω ότι, αντί να επικοινωνείτε στην αγορά, «είμαι εκτός δουλειάς εδώ και ένα χρόνο και αναζητώ εργασία», θα μπορείτε με άνεση να πείτε «αποφάσισα να κάνω ένα μεταπτυχιακό» ή «θέλω ν’αλλάξω αντικείμενο και αποφάσισα να κάνω ένα ΜΒΑ».  Επιπροσθέτως, δικαιολογείται το κενό που δημιουργείται στο βιογραφικό σας με την απώλεια της εργασίας σας.

Ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι πώς χρηματοδοτούμε ένα μεταπτυχιακό ιδιαίτερα τώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Όπως προανέφερα, εάν αναλογιστείτε ότι μπορεί να παραμείνετε εκτός δουλειάς για όσο διάστημα απαιτείται για να ολοκληρώσετε το πτυχίο σας, τότε πιθανόν να μην είναι τόσο μεγάλο ρίσκο και ιδιαίτερα εάν μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα φοιτητικό δάνειο, ή ακόμα και υποτροφία από το σχολείο στο οποίο θέλετε να φοιτήσετε.

Σίγουρα η επιστροφή στο σχολείο δεν αποτελεί λύση για όλους. Ωστόσο αποτελεί μία καλή εναλλακτική από το να ξοδέψετε ένα χρόνο (ή και περισσότερο) για να βρείτε την επόμενή σας δουλειά, σε μία αγορά δύσκολη, με χιλιάδες υποψηφίους να αναζητούν θέσεις εργασίας οι οποίοι κατέχουν παρόμοιες δεξιότητες και παρόμοια εμπειρία με σας.


Μαρία Μωραγιάννη
Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δημιουργική και έξυπνη η πρότασή σας…υπάρχει κάποια μεθοδολογία η οποία να μας αποκαλύπτει ποια θα ήταν η χρησιμότερη επένδυση ανά περίπτωση; Κάποια έρευνα αγοράς για παράδειγμα που να αποκαλύπτει τις δεξιότητες που αποτελούν πλεονέκτημα στο κυνήγι της καριέρας ή κάποια πτυχία που να συνδυάζονται αρμονικά με συγγεκριμένη ακαδημαϊκή και επαγγελματική μετεκπαίδευση; Ίσως θα ήταν χρήσιμο θέμα για μελλοντικό άρθρο…
Ο χρήστης Μαρία Μωραγιάννη είπε…
Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Μου δίνεται έναυσμα για μελλοντικό άρθρο..