Το Καλοκαίρι Ζεσταίνει την Απασχόληση

photo: Μαρία Μωραγιάννη
Παραδοσιακά, το καλοκαίρι προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης  για εποχιακούς υπαλλήλους σε διάφορους κλάδους κυρίως στον τουρισμό και ειδικότερα στα ξενοδοχεία, σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.  Εν τω μεταξύ, αυτή την εποχή, πολλές εταιρείες τροφίμων, ποτών και καλλυντικών αναζητούν στελέχη γιατί δημιουργούν νέες διαφημιστικές καμπάνιες των προϊόντων που σχετίζονται με το καλοκαίρι (όπως παγωτά, αντηλιακά, χυμούς, κρύος καφές κ.λ.π.) αλλά και ταυτόχρονα λανσάρουν νέα προϊόντα ή και υπηρεσίες. Δημιουργείται, λοιπόν, η ανάγκη για εποχιακούς πωλητές, προμηθευτές, λογιστές, αλλά και για άτομα που θα απασχοληθούν στη γραμματειακή υποστήριξη,  στην εξυπηρέτηση πελατών και στην προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών αυτών.

Επίσης, λόγω του ότι πολλά στελέχη παίρνουν άδεια αυτήν την περίοδο, αρκετές εταιρείες παρουσιάζουν την ανάγκη κάλυψης προσωρινών θέσεων.  Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιχειρήσεις συνήθως αναζητούν νέους με λίγη εμπειρία για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης υπό τη μορφή πρακτικής εξάσκησης (internship).  Τα τελευταία χρόνια στο ALBA, αρκετοί φοιτητές μας απασχολούνται κατά αυτόν τον τρόπο  τους καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία και να δικτυωθούν με νέες επαγγελματικές επαφές. Το ευχάριστο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές τελικά τους προσλαμβάνουν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης επειδή είναι ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους.  Έτσι, πρίν ακόμη ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, έχουν ήδη βρεί εργασία!

Ο κλάδος του τουρισμού συνηθίζει να παρουσίαζει τη μεγαλύτερη ζήτηση προσωπικού αυτήν την περίοδο λόγω των αυξημένων αναγκών.  Σύμφωνα με πρόσφατες ενδείξεις, μάλιστα, αισιόδοξες προοπτικές φαίνεται να διαγράφονται για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα φέτος, παρά την οικονομική κρίση, οπότε  αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες εργασίας. Οι θέσεις πάντως που ανοίγουν αυτήν την περιόδο στον κλάδο του τουρισμού αφορούν κυρίως τους χώρους εστίασης και διασκέδασης (σερβιτόροι, σεφ, υποδοχή), ξενοδοχειακές μονάδες (γραμματειακή υποστήριξη, υποδοχή, εξυπηρέτηση πελατών) και ταξιδιωτικά γραφεία (υπάλληλοι γραφείου).

Ωστόσο, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά εργασίας ιδιαίτερα τους τελευταίους 10 μήνες στην Ελλάδα. Και ενώ, όπως προανέφερα, παραδοσιακά αυτή η περίοδος παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, παρατηρώ μία μεγάλη μείωση στις θέσεις εργασίας συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. 

Δεν πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση οι νέοι που αναζητούν δουλειά να απογοητευτούν από τις παρούσες συνθήκες.  Αντίθετα, θα πρέπει να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία και να αναζητήσουν ευκαιρίες εκεί που, εκ πρώτης όψεως, δε φαίνεται να υπάρχουν.  Φυσικά θα πρέπει να είναι πάντοτε σε ετοιμότητα με το βιογραφικό τους ανανεωμένο και καλογραμμένο∙ να μπορούν ανά πάσα στιγμή να  δώσουν μία συνέντευξη σε κάποια εταιρεία και το κυριότερο να έχουν ενεργοποιήσει τον κύκλο των επαφών τους, διότι ως γνωστόν το 70% περίπου των θέσεων εργασίας δε δημοσιεύονται.

Επειδή ακριβώς η συνήθης τακτική των εταιρειών είναι να προσλαμβάνουν εποχιακούς υπαλλήλους αυτήν την περίοδο για να καλύψουν τις αυξημένες τους ανάγκες, καθώς επίσης και για να εξισορροπήσουν την απουσία των στελεχών τους που απουσιάζουν σε άδεια διακοπών,  το καλοκαίρι προσφέρεται ιδιαίτερα ώστε να αποκτήσουν οι νέοι σημαντική εργασιακή εμπειρία.   Η διάρκεια της προσωρινής απασχόλησης μπορεί να κυμαίνεται από έναν εώς τρεις ή έξι μήνες και ίσως ακόμη περισσότερο.  Παρόλο που δεν είναι σίγουρο ότι η προσωρινή συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πιο μόνιμο, το σίγουρο είναι ότι η εμπειρία που θα αποκτήσουν οι νέοι καθώς και οι επαφές που θα κάνουν με στελέχη της εταιρείας είναι πολύτιμες  και μπορεί να τους οδηγήσουν σε μία πρόσληψη στο απώτερο μέλλον. 

‘Οπως και τον υπόλοιπο χρόνο έτσι και το καλοκαίρι, οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν για ευκαιρίες απασχόλησης, εντός Ελλάδος, από τις ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας όπως είναι τα: Skywalker, Kariera, Justjobs και Justgrads. Σε αυτές τις ιστοσελίδες, ο υποψήφιος μπορεί να βρει αγγελίες ανάλογα με τον κλάδο και τον τομέα στον οποίο ψάχνει να εργαστεί και να καταχωρήσει το βιογραφικό του σημείωμα στη βάση δεδομένων τους, ούτως ώστε εάν προκύψει κάτι που να ταιριάζει στο προφίλ του, να τον ειδοποιήσουν.

Ακόμα, οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες αναρτούν στις ιστοσελίδες τους -κάτω από την επικεφαλίδα Καριέρα, Ευκαιρίες Απασχόλησης ή Θέσεις Εργασίας-  αγγελίες για νεοεισερχόμενα στελέχη.  Εδώ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση αποστέλλοντας το βιογραφικό του σημείωμα ή συμπληρώνοντας κάποια αίτηση.

Υπάρχουν, επισής, οι γνωστές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως τα LinkedIn, Facebook, και Twitter οι οποίες αποτελούν πηγή ενημέρωσης θέσεων εργασίας.  Τέλος,  τα γραφεία στελέχωσης επιχειρήσεων, γνωστοί και ως κυνηγοί κεφαλών (headhunters),  ενίοτε δημοσιεύον αγγελίες εργασίας στις ιστοσελίδες των εταιρειών τους.

Ωστόσο, θα πρότεινα στους νέους - πέρα από την αναζήτηση δουλειάς μέσω αγγελιών και ανακοινώσεων- να ενημερώσουν τον ευρύτερο κύκλο επαφών τους ότι αναζητούν εργασία, διότι οι φίλοι και οι γνωστοί λόγου χάρη μπορεί να έχουν υπ’όψη τους κάποια επαγγελματική ευκαιρία.  Ως εκ τούτου, όσοι περισσότεροι ξέρουν ότι ψάχνουν για δουλειά τόσο περισσότερο διευρύνουν τον κύκλο των πιθανοτήτων τους.

Μαρία Μωραγιάννη
ΤΑ ΝΕΑ 2011

Σχόλια