Μένουμε Ελλάδα; Το Δίλημμα των Νέων Όταν Αναζητούν Εργασία Σήμερα

Τον τελευταίο καιρό, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να δώσω απάντηση στην κρίσημη ερώτηση που μου κάνουν όλο και περισσότερο οι φοιτητές μας και γενικότερα οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας: «πώς θα βρούμε δουλειά στην Ελλάδα μέσα σε αυτήν την κρίση; Να ψάξουμε στο εξωτερικό

Και ενώ θέλω να τους πω με σιγουριά να μείνουν γιατί θα βρουν την ευκαιρία, να μείνουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα μας να βγει από το τέλμα, να αλλάξει επιτέλους ρότα, να γίνει ανταγωνιστική και ‘επιχειρηματική’ κάτι μέσα μου με εμποδίζει…

Και ενώ στο πρόσφατο debate του Intelligence Squared Greece: ‘Μένω ή Φεύγω. Το δίλημμα μιας γενιάς’ ψήφισα χωρίς δεύτερη σκέψη ‘Μένω’, κάτι μέσα μου με προβληματίζει..

Πώς να πω σε νέους τελειόφοιτους γεμάτους όνειρα, όρεξη και αισιοδοξία, να μείνουν για να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε μία αγορά εργασίας με ελάχιστες ευκαιρίες, πενιχρούς μισθούς και μία γενικότερη αβεβαιότητα;

Πώς να τους πω να κάνουν υπομονή γιατί τα ‘πράγματα θα αλλάξουν,’ θα ‘έρθουν καλύτερες μέρες’ ή ότι ‘οι άξιοι πάντα προοδεύουν και βρίσκουν την άκρη’

Δυσκολεύομαι να τους πω να μείνουν στην Ελλάδα του σήμερα γιατί δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τους. Εξάλλου, εκείνοι έχουν την καριέρα τους και το μέλλον τους να σκεφτούν…

Και όμως, παρά τους προβληματισμούς, τις αμφιβολίες και την απαισιοδοξία που με κατακλύζει ενίοτε, εν τέλει θα τους πω την άποψή μου: ‘μείνετε (εφόσον φυσικά το θέλουν), κάντε την προσπάθειά σας και μετά βλέπετε...’

Και τότε έρχεται η επόμενη ερώτηση: ‘Πώς;’

Με την εκπόνηση ενός σχεδίου αναζήτησης δουλειάς που θα συμπεριλαμβάνει τα εξής:

Προετοιμασία: Οι νέοι που αναζητούν δουλειά θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε ετοιμότητα με το βιογραφικό τους καλογραμμένο και ανανεωμένο∙ να έχουν εξασκηθεί στις 10 δημοφιλέστερες ερωτήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και να μπορούν να παρουσιάσουν με ειλικρίνεια και πειθώ τα μέχρι τώρα επιτεύγματά τους.

Τεχνικές αναζήτησης εργασίας: Θα πρέπει, στη συνέχεια, να μπορούν ανά πάσα στιγμή να δώσουν μία επιτυχημένη συνέντευξη σε κάποια εταιρεία∙ να διαχειριστούν σωστά τους τρόπους που θα αναζητήσουν δουλειά∙ να γνωρίζουν πώς θα χτίσουν το δίκτυο επαφώv τους (networking) και πώς θα δημιουργήσουν εικόνα εμπιστοσύνης για τον εαυτό τους μέσα από τη σωστή επικοινωνία (rapport).

Εργαλεία: Οι νέοι που ψάχνουν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα μπορούν να εντοπίσουν ευκαιρίες σε ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας, στα γραφεία σταδιοδρομίας των πανεπιστημίων τους, σε ημέρες καριέρας που διοργανώνουν οι σχολές τους ή άλλοι φορείς. Ακόμα μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες μέσα από τη δικτύωση –networking– (συμπεριλαμβανομένων και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης), ένα ευρύτερο δίκτυο όπως είναι τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, απόφοιτοι των πανεπιστημίων ή λυκείων τους, καθηγητές καθώς και φίλοι και συγγενείς. Τέλος μπορούν να προσεγγίσουν απευθείας μία εταιρεία στην οποία θα ήθελαν να εργαστούν.

Όσοι, λοιπόν, θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να δώσουν τη μάχη τους, δεν πρέπει να απογοητευτούν από τις παρούσες συνθήκες. Τουναντίον, θα πρέπει να κινηθούν με ευελιξία, υπομονή και επιμονή για να αναζητήσουν ευκαιρίες εκεί που, εκ πρώτης όψεως, δε φαίνεται να υπάρχουν. Και εφόσον εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους…τότε μόνον να σκεφτούν το ‘φέυγω.’ Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση…

Μαρία Μωραγιάννη
Kariera.gr 2011

Καλό καλοκαίρι! Ραντεβού το Σεπτέμβρη…

Σχόλια

Ο χρήστης Onic Palandjian είπε…
Οι εργατικοί και άξιοι θα βρούν το δρόμο τους, ακόμα λαός τις αντίξοες συνθήκες. Αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλεια!