To Apply...or Not?

Πρόσφατα γνώρισα μία κοπέλα που είναι δυσαρεστημένη με την εταιρεία στην οποία εργάζεται. Και ενώ μοιράστηκε μαζί μου τη μέχρι τώρα επαγγελματική της πορεία, μου εκμυστηρεύτηκε πως απέστειλε το βιογραφικό της σημείωμα για μία θέση που βρήκε στο διαδίκτυο. Μιλήσαμε για τα προαπαιτούμενα της θέσης αυτής και συνειδητοποίησα πως είχε αγνοήσει σημαντικές λεπτομέρειες και το κυριότερο πως δεν είχε διαβάσει "καλά" την αγγελία πριν αποστείλει το βιογραφικό της.  Ως εκ τούτου, εξεπλάγη όταν της εξήγησα ότι η θέση απευθυνόταν σε υποψηφίους με διοικητικές ικανότητες· τότε άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ίσως δεν κληθεί για συνέντευξη αφού εκείνη δεν είχε ακόμα διοικήσει ομάδα.  Μου ανέφερε επίσης ότι η αγγελία ζητούσε γνώσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λογισμικού. Και τότε με ρώτησε το εξής παράδοξο, «Πιστεύετε πραγματικά πως το εννοούν όταν λένε πως θέλουν κάποιον που να έχει δουλέψει πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο λογισμικό;»

Θα μοιραστώ μαζί σας τις συμβουλές που της έδωσα.. 

Για κάθε θέση που ανοίγει, και ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, οι εταιρείες λαμβάνουν χιλιάδες βιογραφικά.   Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αφού μελετήσουν τα βιογραφικά αυτά, πρέπει στη συνέχεια να επιλέξουν τους υποψηφίους που πληρούν τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης θέσης· χρειάζεται δηλαδή να φτιάξουν το λεγόμενο "shortlist” με τους πιο κατάλληλους και τους πιο ικανούς.  Όσα βιογραφικά, λοιπόν, δε διαθέτουν τα προαπαιτούμενα της θέσης, απορρίπτονται.  Πολλές φορές, μάλιστα, απορρίπτονται βιογραφικά που μπορεί να ταιριάζουν με τη θέση, μόνο και μόνο επειδή  η εταρεία έχει λάβει τόσα πολλά και δεν είναι δυνατόν να δει όλους τους υποψηφίους.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, αυτά υπόψιν σας, μη στέλνετε το βιογραφικό σας για θέσεις εργασίας στις οποίες δεν ταιριάζετε. Οι εργοδότες συντάσσουν τα “job descriptions” για να βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο, όχι για να χάνουν το χρόνο τους διαβάζοντας χιλιάδες “ακατάλληλα” βιογραφικά.  Ως εκ τούτου, εάν η αγγελία ζητά γνώσεις του Χ, Ψ λογισμικού, σας διαβεβαιώνω ένα πράγμα: ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΝ! 

Μαρία Μωραγιάννη

Σχόλια