Εύστοχο Τρίποντο

Η ανεπιτυχής αναζήτηση εργασίας μετά από κάποιο διάστημα οδηγεί μερικούς από εμάς στο να καταφεύγουμε σε διάφορα «τεχνάσματα», προκειμένου να καταστήσουμε το βιογραφικό σημείωμα να γίνει πιο ελκυστικό: χρωματιστά γράμματα, περίεργα font, εικονίδια , ανάγλυφο ή χρωματιστό χαρτί.

Μην το κάνετε.  Τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίοι παραλαμβάνουν και διαβάζουν τα βιογραφικά σε πρώτη φάση, δεν εντυπωσιάζονται. Αντιθέτως αυτά που τους τραβούν την προσοχή σε ένα βιογραφικό σημείωμα είναι τα εξής:

  • Ο σωστός συνδυασμός μεταξύ δεξιοτήτων, εκπαίδευσης καθώς και επιτευγμάτων
  • Ο συνοπτικός και περιεκτικός λόγος ώστε να μπορούν να αποσπάσουν τις πληροφορίες που αναζητούν γρήγορα και εύκολα
  • Ένα καλά οργανωμένο και δομημένο κείμενο
Οι διευθυντές πρόσληψης δε διαθέτουν το χρόνο για να ξεχωρίσουν τις πληροφορίες που ψάχνουν και να τις ερμηνεύσουν.  Στο μεταξύ, τα προγράμματα αναζήτησης (Automated Tracking Systems): θα μιλήσω για αυτά σε μελλοντικό άρθρο) που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα των βιογραφικών, πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν τα περίεργα χρώματα, font ή εικονίδια.

Ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή του εργοδότη είναι να επιβεβαιώστε ότι το βιογραφικό σας είναι στοχευμένο, συνοπτικό και σαφές· ότι έχετε συμπεριλάβει τις πληροφορίες που επιζητούν οι εταιρείες και ότι έχετε παρουσιάσει αποτελεσματικά τα επιτεύγματά σας.  

Εν κατακλείδι, εάν το βιογραφικό σας σημείωμα δείχνει «σοβαρό» τότε θα το πάρουν στα σοβαρά.

Μαρία Μωραγιάννη

Σχόλια