“…and I Have Become Comfortably Numb”**


Μήπως έφτασε η καριέρα σας σε αδιέξοδο και έχετε βολευτεί σε μία κατάσταση που σας εμποδίζει να κάνετε το επόμενο βήμα; Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω, αναλογιστείτε εάν σας συμβαίνει και τα ξαναλέμε σε λίγο…                               
  1. Συνήθως απαντάτε στην ερώτηση, «Πώς πήγε η μέρα σου»; κάνοντας παράπονα ή κουτσομπολεύοντας συναδέλφους ή πελάτες.
  2. Το τελευταίο σεμινάριο που παρακολουθήσατε ήταν πριν δύο χρόνια, σας το επέβαλε η εταιρεία και το μόνο που θυμάστε είναι ο καφές που επακολούθησε με συναδέλφους στο Κολωνάκι.
  3. Κάποτε ήσασταν ενεργό μέλος στο Χ επιμελητήριο ή στην Ψ ένωση/οργάνωση αλλά αποχωρήσατε γιατί ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ
  4. Δεν έχετε επεκτείνει το δίκτυο των επαφών σας τον τελευταίο μήνα και μάλιστα κάποιοι γνωστοί σας δεν απαντούν καν στα τηλεφωνήματά σας.
  5. Όταν σας ζητούν στη δουλειά να συμμετάσχετε σε ένα νέο project, η πρώτη σας σκέψη είναι «Γιατί εγώ;» ή «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μείνω μέχρι αργά στο γραφείο»;
  6. Απαντάτε συνήθως σε προτάσεις συναδέλφων, φίλων ή γνωστών με το «Ναι, αλλά…»
  7. Ο προϊστάμενος του προϊσταμένου σας δεν έχει ιδέα τι κάνετε. Ή ακόμα «καλύτερα» ο προϊστάμενός σας δε γνωρίζει τι ακριβώς κάνετε…
  8. Είστε κάτω των 45 και ήδη ονειρεύεστε πότε θα βγείτε στη σύνταξη.
  9. Το μόνο άτομο στο οποίο είπατε ευχαριστώ την τελευταία εβδομάδα είναι το παιδί που σας έφερε το freddo cappuccino που παραγγείλατε απ’ έξω.
Εάν, λοιπόν, συμβαίνουν κάποια ή όλα τα παραπάνω, τότε η καριέρα σας μάλλον έχει φτάσει στο τέλμα. Και όσο εδραιώνεται μια τέτοια κατάσταση, τόσο πιο επώδυνο θα είναι για σας να τη διορθώστε αργότερα όταν και εφόσον θα χρειαστεί.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια βήματα που μπορείτε να πάρετε άμεσα για να βγείτε από το αδιέξοδο:
  1. Σταματήστε τη γκρίνια και το κουτσομπολιό.  Δεν προσφέρει τίποτα παρά μόνο μιζέρια. Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και αφήστε τους άλλους.
  2. Κάντε τη μάθηση προτεραιότητα στη ζωή σας. Παρακολουθήστε σεμινάρια ή      διαλέξεις. Εγγραφείτε σε κάποιο μάθημα ή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.  Αν δεν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, αναζητήστε δωρεάν μαθήματα μέσω του διαδικτύου ή ακόμα και webinars.  Ελάτε σε κάποια διάλεξη στο ALBA (events: www.alba.edu.gr), διοργανώνουμε συνέχεια! Μην ξεχνάτε βέβαια ότι η μάθηση δεν αφορά μόνο την απόκτηση νέων γνώσεων ή δεξιοτήτων· αφορά επίσης το ξερίζωμα απαρχαιωμένων αντιλήψεων καθώς και προκαταλήψεων…
  3. Γίνετε μέλος σε κάποια οργάνωση/ένωση/επιμελητήριο (που να σχετίζεται με την ειδικότητά σας φυσικά)·  όχι μόνο θα το προσθέσετε στο βιογραφικό σας, αλλά θα κάνετε νέες γνωριμίες, θα παρακολουθείτε τις τάσεις του χώρου σας και πιθανόν να μάθετε για κάποιες ευκαιρίες.
  4. Κάντε επαφή με μία νέα επαγγελματική γνωριμία κάθε εβδομάδα.  Ρωτήστε τους για τα ενδιαφέροντά τους, την οικογένειά τους καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ενισχύστε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις και επεκτείνετε το δίκτυο των επαφών σας. Θα το χρειαστείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σας.
  5. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε πράγματα πέρα από τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες της θέσης σας…ξεβολευτείτε. Έτσι, όχι μόνο θα αποκτήσετε καινούριες δεξιότητες και γνώσεις αλλά θα δώστε μία νέα πνοή στον εαυτό σας καθώς και στον τρόπο που σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.
  6. Δώστε προσοχή όταν κάποιος σας προτείνει κάτι ή μοιράζεται κάτι μαζί σας. Μπορεί αυτό που θα σας πει, κάποια στιγμή να σας ωφελήσει ή ακόμα και να επιφέρει μία σημαντική αλλαγή στη ζωή σας.
  7. Βεβαιωθείτε ότι η διοίκηση/οι προϊστάμενοί σας γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλεται στην επιτυχία της εταιρείας/επιχείρησης. Βεβαιωθείτε ότι εσείς οι ίδιοι αντιλαμβάνεστε αυτούς τους τρόπους. Τα αναλώσιμα στελέχη είναι συνήθως αυτά για τα οποία κανείς δεν καταλαβαίνει με τι ακριβώς ασχολούνται και ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους.
  8. Βάλτε τουλάχιστον έναν επαγγελματικό στόχο που μπορείτε να πραγματοποιήστε άμεσα και εκπονήστε το σχέδιο δράσης για να το πετύχετε.
  9. Να δείχνετε ευγνωμοσύνη…και δεν εννοώ να μοιράζετε αγκαλιές, χαμόγελα και να λέτε τι υπέροχη που είναι η ζωή. Εννοώ να αναγνωρίζετε τους ανθρώπους που σας έχουν βοηθήσει και στους οποίους οφείλετε ένα ευχαριστώ. 

Καλή δύναμη! Και θυμηθείτε: εσείς και μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι για την καριέρα σας…

*Αναπαυτικά Μουδιασμένα
**Pink Floyd, 1979, The Wall

Μαρία Μωραγιάννη

Σχόλια