Δικτύωση: Πως Χτίζουμε Ουσιαστικές Σχέσεις που Διαρκούν

Η δικτύωση αφορά στη δημιουργία αλλά και «φροντίδα» επαγγελματικών επαφών και σχέσεων. Δεν περιορίζεται στη συλλογή καρτών ή στην προσθήκη επαφών στο LinkedIn προφίλ μας. Τουναντίον για να φέρει θετικά αποτελέσματα, επιβάλλεται να     διαθέσουμε χρόνο για να γνωριστούμε με ανθρώπους σε χώρους που μας ενδιαφέρουν (ή και διαφορετικούς) και να διατηρήσουμε επαφή μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μας πορείας.   

Συχνά κάνουμε το λάθος να απευθυνόμαστε στο δίκτυο των επαφών μας μόνο όταν το έχουμε ανάγκη (λ.χ. όταν χάσουμε τη δουλειά μας ή όταν ψάχνουμε για το επόμενο βήμα στην καριέρα μας). ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Εκτός του ότι δε θα φέρει σπουδαία αποτελέσματα, είναι και αγένεια να «ενοχλούμε» κάποιον ζητώντας, ενίοτε άκομψα, τη βοήθειά του χωρίς να έχουμε δώσει σημάδι ζωής όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι σίγουρη πως όλοι μας ξέρουμε τέτοιους τύπους και κάνουμε ό,τι μπορούμε να τους αποφύγουμε όταν μας τηλεφωνούν ή πέφτουμε πάνω τους τυχαία.

Δικτυώνομαι δε σημαίνει:
«Γεια σας, τι μπορείτε να κάνετε για μένα

Σημαίνει:
«Γεια σας. Ας γνωριστούμε καλύτερα. Τι μπορώ να κάνω εγώ για σας

Θα πρέπει, με άλλα λόγια, η δικτύωση να εστιάζει στη δημιουργία ανθρώπινης σχέσης, στην προσφορά και όχι στη ζήτηση. Χρειάζεται να μπούμε στη λογική του προσφέρω χωρίς να αναμένω κάτι ως ανταποδοτικό. Και φυσικά να παραμένουμε αυθεντικοί, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τον άλλον πάνω από το προσωπικό μας συμφέρον.  

Πώς χτίζουμε, λοιπόν, σχέσεις που διαρκούν στο χρόνο;

Αφού αναζητήσουμε ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από εκδηλώσεις και ομάδες όπως για παράδειγμα: επιμελητήρια, σύλλογοι αποφοίτων, ΜΚΟ, τοπικές κοινότητες, επαγγελματικές οργανώσεις, κοινωνικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντά μας (από αθλητισμό μέχρι και χορό), εθελοντικές δράσεις, σεμινάρια κλπ., εστιάζουμε σε μία αυθεντική επαφή με τον άλλον με στόχο το χτίσιμο εμπιστοσύνης.

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Μοιραζόμενοι ιστορίες, συνδεόμενοι με τους άλλους σε προσωπικό επίπεδο, αναζητώντας κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς στόχους, κοινούς γνωστούς και κυρίως μαθαίνοντας πως μπορούμε ΕΜΕΙΣ να τους βοηθήσουμε. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε κάτι καινούριο από κάθε άνθρωπο που γνωρίζουμε. Εάν, λοιπόν, δείξουμε ειλικρινές ενδιαφέρον στους άλλους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μοιραστούν μαζί μας συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες από τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους. Και ναι, ίσως και κάποια στιγμή στο μέλλον να μας βοηθήσουν όταν τους χρειαστούμε.

Επενδύουμε, ως εκ τούτου, στη σχέση. Διατηρούμε επαφή στο πέρασμα του χρόνου. Προσφέρουμε όταν μπορούμε και δείχνουμε το ενδιαφέρον μας σε τακτά διαστήματα με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα μοιράζοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες (άρθρα, συμβουλές, σεμινάρια, υπηρεσίες, θέσεις εργασίας), φέρνοντας σε επαφή τους γνωστούς μας μεταξύ τους, καλώντας τους σε εκδηλώσεις κλπ.

Δίνουμε συνεπώς όχι για να πάρουμε αλλά για να χτίσουμε…να χτίσουμε ένα αξιόλογο δίκτυο επαφών που θα μας ακολουθεί σε όλη την επαγγελματική μας πορεία. 

Καλή δικτύωση!


Σχόλια