Μια Βόλτα στο Ασανσέρ

Ερώτηση κρίσης: Ποια είναι η συνήθης ερώτηση που μας κάνουν σε μία εκδήλωση δικτύωσης; «Με τι ασχολείστε», πολύ σωστά !

Και πως  απαντάμε συνήθως; Δίνοντας τον τίτλο της θέσης μας, την εταιρεία ή τον οργανισμό στον οποίο εργαζόμαστε ή ακόμα και την ιδιότητά μας…

Σας προτείνω έναν διαφορετικό τρόπο απάντησης στην παραπάνω ερώτηση, πιο αποτελεσματικό που θα μεταφέρει στο συνομιλητή σας ένα συναίσθημα, το οποίο στη συνέχεια θα συνδέσει με το όνομά σας, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες να σας θυμάται στο μέλλον.

Με ποιο τρόπο θα πετύχετε τα παραπάνω; Χρησιμοποιώντας το Elevator Pitch. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Elevator Pitch (καθιερωμένο στην Αμερική ως απαραίτητο εργαλείο personal branding) προέρχεται από ένα υποθετικό σενάριο μια τυχαίας συνάντησης με κάποια σημαντική για σας επαφή μέσα σε ένα ασανσέρ. Εάν η συζήτηση που θα γίνει μέσα στον ανελκυστήρα προκύψει ενδιαφέρουσα και προσθέσει αξία στους δυο σας, τότε η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί και εκτός ασανσέρ ή να γίνει ανταλλαγή καρτών ή και ακόμα και να προγραμματιστεί μία μελλοντική συνάντηση.

Το elevator pitch για να πετύχει το σκοπό του, ως εκ τούτου, θα πρέπει να απαντά στα ερωτήματα:
  • Ποιος είστε;
  • Με τι ασχολείστε;
  • Πως δίνεις αξία στους άλλους;
  • Γιατί να ενδιαφερθεί ο συνομιλητής σας να σας γνωρίσει; 
Επίσης θα πρέπει να είναι σύντομο, περιεκτικό και να προκαλεί ενδιαφέρον. 

Πριν από κάποια χρόνια, βρισκόμουν σε ένα ταξί και ο οδηγός είχε όρεξη για κουβέντα. Κάποια στιγμή με ρωτά, «Με τι ασχολείστε κυρία μου»; Συνήθιζα να συστήνομαι ως σύμβουλος διαχείρισης καριέρας, κάποιες φορές ως career coach και άλλες φορές ως σύμβουλος σταδιοδρομίας. Εκείνο το πρωϊνό, όμως, είχα κέφια και είπα να το διασκεδάσω λίγο.

Ξεκίνησα, λοιπόν με το συνηθισμένο μου: «Είμαι σύμβουλος διαχείρισης καριέρας.» Παύση. Ο ταξιτζής με κοίταξε από τον καθρέπτη: «Δηλαδή;» Συνέχισα εγώ: «Επί της ουσίας βοηθάω ανθρώπους να βρουν νόημα και κατεύθυνση στη δουλειά τους.» Με ξανακοίταξε και ρώτησε: «Δηλαδή;» «Δηλαδή,» του απάντησα: «τους ενθαρρύνω να ακολουθήσουν μία καριέρα και όχι απλά να βρουν μία δουλειά. Στην πραγματικότητα, τους βοηθάω να εκπληρώσουν τα όνειρά τους». Τα μάτια του ταξιτζή γούρλωσαν στο άκουσμα της λέξης όνειρα. Χαμογέλασε και μου είπε: «Ακούγεται πως έχεις μία πολύ ωραία δουλειά». Συμφώνησα χαμογελώντας.

Σύντομο. Περιεκτικό. Αποτελεσματικό. Και με συναίσθημα.

Το ταξί έφτασε στον προορισμό μου, σε ένα σεμινάριο το οποίο θα παρακολουθούσα. Όταν ήρθε η σειρά μου να συστηθώ, χρησιμοποίησα το elevator pitch που μόλις συνέταξα. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ενδιαφέρον, χαμογέλασαν. Στο διάλειμμα με πλησίασαν για να με γνωρίσουν καλύτερα. Έκανα αρκετές επαφές εκείνη την ημέρα, κάποιες εξελίχθηκαν σε συνεργασίες, κάποιες οδήγησαν σε επαγγελματικές σχέσεις που διατηρώ μέχρι σήμερα και μερικές σε καλές φιλίες. Και όλα αυτά γιατί πρόσθεσα λίγο συναίσθημα στον τρόπο με τον οποίο συστήθηκα.

Πως θα συντάξετε, λοιπόν, το δικό σας elevator pitch;

Παράδειγμα:
Είμαι [συμπληρώνετε το επάγγελμά σας / τίτλο / ιδιότητα].

Επί της ουσίας [συμπληρώνετε, δίνοντας μία περιεκτική περιγραφή της θέσης σας, λ.χ. ασχολούμαι με τις προωθητικές ενέργειες μιας ομάδας προϊόντων της εταιρείας μου / διαχειρίζομαι τους μεγάλους πελάτες του ομίλου μας / εκπονώ στατικές μελέτες για οικοδομικά έργα ]. 

Στην πραγματικότητα [συμπληρώνετε, δίνοντας μία πιο «συναισθηματική» περιγραφή της θέσης σας, λ.χ., πλάθω σοκολατένιες ιστορίες αγάπης / φροντίζω τους συνεργάτες μας και τους κάνω να νοιώθουν σαν μέλη του ομίλου / σχεδιάζω και εκπληρώνω τα όνειρα των πελατών μου].

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας ρωτήσουν, με τι ασχολείστε, εντός ή εκτός του  ασανσέρ, δοκιμάστε το elevator pitch και παρατηρήσετε τις αντιδράσεις!

Καλή δικτύωση!

Σχόλια