Απώλεια Εργασίας: Πάρ'το Αλλιώς

Τον τελευταίο καιρό, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείας ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις. Στελέχη με πολυετή εμπειρία βρίσκονται ξαφνικά χωρίς δουλειά για λόγους που δεν σχετίζονται με την απόδοσή τους. Τα συναισθήματα δύσκολα, ειδικά εάν έχεις 20+ χρόνια εμπειρίας και έχεις να ασχοληθείς χρόνια με την αναζήτηση εργασίας, τα εργαλεία αναζήτησης, το προφίλ σου και ούτω καθεξής. 

Πως το διαχειρίζεσαι;

  1. Καταρχάς, εάν χρειάζεσαι ψυχολογική υποστήριξη, απευθύνσου στους ειδικούς.
  2. Στη συνέχεια, συλλογίσου την καριέρα σου τα τελευταία 10 χρόνια. Τι σου έχει προσφέρει; Συνάδει με τις αρχές και το σύστημα αξιών σου; Χαίρεσαι με αυτό που παράγεις; Σε γεμίζει; Θεωρείς πως βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο σε σχέση με τους στόχους της ζωής σου;
  3. Εάν απάντησες με θετικό τρόπο στις παραπάνω ερωτήσεις τότε σχεδίασε το στρατηγικό πλάνο καριέρας σου (δες το 5 παρακάτω).
  4. Εάν οι απαντήσεις σου δεν ήταν τόσο θετικές, τότε θα πρέπει να κάνεις λίγη ενδοσκόπηση για να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε γεμίζει επαγγελματικά, τι ταιριάζει στην προσωπικότητα και στο χαρακτήρα σου και πως όλα αυτά συνδέονται με τις υπάρχουσες δεξιότητές σου. Εάν μπορούσες να έχεις την επιλογή: πού θα ήθελες να εργαστείς, πώς θα ήταν οι συνθήκες εργασίας, ποιό θα ήταν το αντικείμενο; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς τους στόχους σου και θα σου δώσουν μία κατεύθυνση στην αναζήτησή του επόμενου βήματος. Μπορεί να ανακαλύψεις για παράδειγμα ότι θα χρειαστεί να μάθεις μία καινούρια δεξιότητα (να κάνεις upskilling) για να ανταποκριθείς στο στόχο σου.
  5. Το επόμενο βήμα αφορά στο στρατηγικό πλάνο καριέρας σου. Προτείνω:
    • να φρεσκάρεις το βιογραφικό σου σημείωμα σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις
    • να ανανεώσεις το προφίλ σου στο LinkedIn και να το εμπλουτίσεις με λέξεις κλειδιά (key word searchable)
    • να δημιουργήσεις ένα καλοφτιαγμένο elevator pitch
    • να σχεδιάσεις ένα target map
    • να απευθυνθείς και να αξιοποιήσεις το δίκτυο των επαφών σου (network) 
Εάν απολύθηκες πρόσφατα, μην επιτρέψεις αυτό το γεγονός να σε καθορίσει. Κάνε τις κινήσεις σου, εκπόνησε το σχέδιό σου και προσπάθησε να αλλάξεις το λογισμό σου…. δες το σαν μία πρόσκληση αναζήτησης και αποκάλυψης για κάτι καλύτερο.

Σχόλια